luonnontuotteiden keruu

Kuusen kerkkien keruu

Yöttömässä yössä kasvaneet ja Lapin paukkupakkasista selvinneet luonnontuotteet eivät voi olla muuta kuin supervoimista tehtyä superfoodia. Lappilaiset luonnontuoteyrittäjät ovat havainneet kotimaisten kasvien hyödyt ja tehneet niistä huipputuotteita.

Kuusen kerkkiä, eli kuusen vuosikasvuja kerätään vuosittain luonnontuoteyrittäjien tarpeiden mukaisesti. Kuusenkerkkää on perinteisesti valmistettu yskänlääkkeeksi kotitarvekäyttöön. Nykyisin kerkkä lasketaan kuitenkin virallisesti elintarvikkeeksi ja sitä hyödynnetään lukuisissa erilaisissa tuotteissa.

Markkinoilta löytyy kerkkäjuomia, -siirappeja, -suoloja, -marmeladeja sekä ihan sitä itseään kuivattuna ja uutettuna. Ravintolisänä kerkkä on erittäin c-ja a-vitamiinipitoinen, sekä siitä löytyy runsaasti hivenaineita, antioksidantteja ja antibakteerisia eteerisiä öljyjä.

Kerkkätuotteeita on myynnissä päivittäistavarakaupoissa sekä niitä käytetään ravintoloissa kautta maan.

Sopiva keruukohde

Kuusenkerkät kerätään käsin niiden kasvuaikana (2-4 viikkoa kesäkuussa). Keräys tapahtuu perinteisiin istutusvakkoihin, joista ne siirretään eräsäkkeihin. Päivän päätteeksi säkit toimitetaan luonnontuoteyrittäjien pakastetiloihin.

Keruu toteutetaan työporukoissa valvonnan alla. Kuusesta kerätään korkeintaan ¾ kerkkäsadosta ja latvus jätetään koskematta. Tutkimusten mukaanoikeaoppisen keruun vaikutus kuusen kasvuun on enimmilläänkin hyvin vähäistä, joten se ei vähennä puuston metsätaloudellista tuottoa.

Optimaalinen keruukohde on 3-6 metrinen kuusentaimikko. Keruuta helpottaa jos taimikko on hoidettu ja kohtuullisen kulkuyhteyden ulottuvilla. Kuusikon koko on minimissään hehtaarin tai alueella on useita pienempiä kohteita.

Keruualue on vähintään 50m tiestä ja 100m vilkkaasti liikennöidystä tiestä ja eikä sijaitse voimakkaasti lannoitettujen peltojen läheisyydessä. Keruualueella ei ole toteutettu metsälannoitusta lähivuosina. Alue rekisteröidään Lapin luomusertifiointiin, joka ei aiheuta erillisiä toimenpiteitä.

Hyödyt metsäomistajalle

Koska kerkkien keruu ei ole jokamiehen oikeuksiin kuuluvaa, metsänomistajan kanssa solmitaan keruusopimus. Keruuta voidaan toteuttaa useana vuonna peräkkäin, joten tuloilla saadaan kompensoitua metsäkiinteistön taimikonhoitokustannuksia.

Sopimalla kuusenkerkän keruista, metsänomistaja on myös osana tukemassa metsien monikäyttöä ja kasvavaa luonnontuotealaa.