Metsänhoito

Metsänhoito
Hyvin hoidetusta metsästä saadaan paras tuotos. Kannattavan metsänhoidon tärkeimmät perusperiaatteet ovat oikea ajankohta sekä laadukas työn toteutus.
Jo taimikkovaiheen metsähoitotoimenpiteillä on merkitystä tulevan metsän kannalta. Laadukkaasti ja oikeaan aikaan tehdyllä työllä pysyvät myös kustannuksen kohtuuden rajoissa.

Taimikon varhaishoito
Kasvava taimikko tarvitsee alkuvaiheessa paljon hoitoa. Heinät sekä nopeasti kasvava vesakko kilpailevat taimien kanssa alueen vedestä ja ravinteista.
Heinät sekä vesakko voivat myös tukahduttaa taimia alleen. Näistä syistä kilpaileva kasvillisuus tulisi poistaa taimikosta.
Taimikon varhaishoidossa poistetaan kasvatettavaa havupuustoa haittaava luontaisesti syntynyt lehtipuuvesakko. Taimikon varhaishoito on ajankohtainen, kun taimikko on pituudeltaan 1-2 metriä.
Taimia haittaava vesakko ei saa kuitenkaan kasvaa männyn tai kuusen taimia pidemmäksi. Myöhästynyt taimikonhoito voi kaksinkertaistaa työkustannukset sekä taimienkasvu voi alentua pysyvästi.
Taimikon varhaishoito on helpoin tehdä metsurityönä raivaussahalla. Kemera-tukijärjestelmässä on mahdollista saada tukea taimikon varhaishoitoon.

Taimikonhoito
Taimikonhoidon tavoitteena on luoda kasvatettaville puille hyvät kasvuolosuhteet. Taimikonhoidossa puuston kehitystä ohjataan taloudellisesti arvokkaisiin puulajeihin ja -yksilöihin.
Taimikosta poistetaan huonolaatuisia ja vähempi arvoisia taimia sekä harvennetaan ylitiheät kohdat oikeaan kasvutiheyteen.
Oikeaan aikaan sekä laadukkaasti tehdyllä taimikonhoidolla saadaan ensiharvennuksessa järeämpää ja arvokkaampaa puuta. Pohjois-Suomessa taimikonhoito on ajankohtainen kuusen ollessa 2-3 metristä, männyn 3-5 metristä ja koivun 4-5 metristä.
Havupuutaimikossa suurin uhka on nopeakasvuinen lehtipuusto, joka tukahduttaa taimikon. Koivun taimikossa uhkana on liian tiheänä kasvaminen ja siitä johtuva riukuuntuminen ja latvuksen elinvoiman heikentyminen.
Taimikonhoito on hyvä toteuttaa metsurityönä raivaussahalla. Taimikon hoitoon on mahdollista saada Kemera-tukea valtiolta.

Nuoren metsän hoito
Nuoren metsän hoidon tavoitteena on ohjata puuston kehitystä taloudellisesti arvokkaisiin puulajeihin ja
-yksilöihin poistamalla huonolaatuisia puita.
Ylitiheät kohdat raivataan oikeaan kasvutiheyteen, jolloin puusto pääsee järeytymään. Nuoren metsän hoidolla tarkoitetaan taimikkovaiheen ohittaneen metsän harvennusta. Pisimmät puut ovat yleensä yli 7 metriä.

Uudistusalan raivaus
Uudistushakkuun jälkeen uudistusalalle jää usein kehityskelvotonta pieniläpimittaista puustoa, joka ei kelpaa myytäväksi.
Jos puustoa on jäänyt runsaasti alalle, se vaikeuttaa maanmuokkaus- ja istutustyötä. Puusto on haitaksi myös uuden taimikon kasvulle.
Uudistusalan raivauksissa huomioimme aina metsän monimuotoisuutta sekä metsän riistaeläimiä jättämällä arvokkaat säästöpuuryhmät sekä niiden lähiympäristöt raivauksen ulkopuolelle.